Najskôr si pripravte cesto:
250 ml vody dajte variť spolu s 50 g na kúsky nakrájaného masla a štipkou soli. Nechajte zovrieť. Dajte dolu z ohňa a primiešajte 150 g hladkej múky. Vráťte späť na oheň a varte dovtedy, kým nebude z cesta jednotná hmota odlepujúca sa od nádoby. Nechajte vychladnúť. Zašľahajte postupne 3 až 4 vajcia. Závisí od veľkosti. Naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou /ja používam Wilton 1M/ a na plech vyložený papierom na pečenie robte /mierne poschodové/ kolieska. Vložte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Dvierka nechajte mierne poodchýlené /môžete použiť napríklad kúsok tvrdého kartónu, aby sa Vám dvierka ani nezatvárali, ani nepadali/. Keď sú upečené, nevyťahujte venčeky z rúry ihneď, ale nechajte ich tam ešte pár minút. Po vychladnutí prerežte na polovicu.
80 g kryštálového cukru si upáľte na karamel. Cukor sa musí úplne rozpustiť a zhnednúť. Odstavte z ohňa a vlejte 400 ml šľahačky izbovej teploty. Vráťte znovu na oheň a miešajte dovtedy, kým nebude hmota tekutá. Preceďte cez sitko, aby vám v šľahačke nezostali malé kúsky karamelu. Za občasného miešania nechajte vychladnúť a vložte na 24 hodín do chladničky. Vyšľahajte.
Pripravte si krém diplomatica:
Základ tvorí la crema pasticcera: 500 ml mlieka nechajte zohriať takmer po bod varu spolu so 100 g kryštálového cukru. 4 žĺtka si metličkou vymiešajte spolu so 60 g maizeny. Mlieko dajte dolu z ohňa a metličkou pomaly vmiešajte do žĺtkov s maizenou. Vráťte na oheň a za neustáleho miešania uvarte hustý puding. 3 plátky želatiny si nechajte napučať v studenej vode a vmiešajte do ešte horúceho pudingu. Priamo na puding uložte potravinársku fóliu a nechajte vychladnúť.
Vyšľahajte si 200 ml šľahačky. Prešľahajte krátko crema pasticcera a vmiešajte vyšľahanú šľahačku. Krémom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a naplňte venčeky prekrojené na polovicu. Rovnako použite aj karamelovú šľahačku.
Poprášte práškovým cukrom.
/na fotografii je vo venčekoch iba crema pasticcera bez šľahačky/
Pridajte komentár ako prvý.