receptarik

Pripravte si tortovú formu o priemere 20 cm. Boky môžete vyložiť tortovou fóliou. Uvarte pol litra kávy a nechajte vychladnúť.

Vyšľahajte 200 ml smotany na šľahanie. Odložte do chladničky.

5 plátkov želatiny nechajte napučať v studenej vode.

40 g vody a 180 g kryštálového cukru dajte variť tak, aby tekutina dosiahla 118 °C /v skutočnosti je potrebných 121 °C, ale kým cukor vlejete do žĺtkov, jeho teplota sa zvýši/. Medzitým si vyšľahajte 100 g žĺtkov izbovej teploty /šľahajte približne 5 minút/. Vriaci cukor pomaly prilievajte do žĺtkovej peny za stáleho miešania pri nízkych otáčkach. Až keď bude cukor zapracovaný, otáčky zvýšte a šľahajte dovtedy, kým žĺtky nebudú vychladnuté a následne zašľahajte 500 g mascarpone. Nakoniec už iba stierkou jemne vmiešajte vyšľahanú šľahačku.

Napučanú želatinu rozpustite v 25 ml horúceho mlieka. Mlieko nemá vrieť, iba ho ohrejte. Zašľahajte do krému.

Piškóty Savoiardi namáčajte do kávy /vždy iba na sekundu, piškóty nemajú byť rozmočené/. Každý piškót rozkrájajte na tretiny. Guľatými koncami vyložte spodok formy. Do stredu sa vám  zmestia tri celé piškóty a medzery vyplňte zvyškami /rozkrájané piškóty/. Nalejte polovicu krému, na ktorý znovu navrstvíte Savoiardi tak, ako ste to urobili v spodnej časti. Vylejte druhú polovicu krému a vložte do chladničky ideálne cez noc.

Po rozkrájaní poprášte kakaom.