receptarik

Torta mimosa je spájaná hlavne so sviatkom Medzinárodného dňa žien, v období ktorého mimóza kvitne. Aj keď … ja som ju videla kvitnúť pred pár rokmi už koncom januára pri mestečku Ceri v blízkosti Ríma. Torta sa podobá práve kvietkom mimózy vďaka časti piškótového cesta, ktoré sa nakrája na malé kúsky a obloží sa ním celá torta. Autorom torty je Adelmo Renzi, majiteľ reštaurácie v centre mestečka Rieti, ktorý tortu vytvoril v roku 1950. Tento dezert sa preslávil v máji 1962, kedy sa Adelmo zúčastnil cukrárskej súťaže v San Remo, počas ktorej predstavil tortu mimosa s cieľom vzdať hold mestu kvetov San Remu. Pôvodný recept, ktorý používal Adelmo, však nikto nepozná.

  • Najskôr si upečte Pan di Spagna – základné piškótové cesto:

5 vajec vyšľahajte, postupne pridávajte 150 g kryštálového cukru a štipku soli. Šľahajte minimálne 10 až 15 minút na vyšších otáčkach a nakoniec stierkou zľahka primiešajte 130 g preosiatej hladkej múky a 30 g maizeny. Na záver môžete iba na pár sekúnd prešľahať, aby sa ingrediencie lepšie spojili. Tortovú formu o priemere približne 23 cm vysteľte papierom na pečenie. Vylejte cesto. Pečte pri teplote 170 °C vo vopred vyhriatej rúre. Nechajte vychladnúť. Zrežte vrch korpusu, ktorý nepoužijete. Zúbkovým nožom rozrežte na dve časti. Vrchnú časť rozkrájajte na maličké kocky. Zo spodnej časti odstráňte korpus do hĺbky približne 1 cm tak, aby vám okraje korpusu zostali „plné“ do šírky 2,5 cm. Vytvoríte si tým akúsi „nádobku“

  • Medzitým si pripravte la crema pasticcera:

500 ml mlieka dajte variť. Pridajte celú kôru z 1 veľkého citróna a 1 vanilkový struk, ktorý narežte po dĺžke a nožíkom odstráňte semienka, ktoré takisto pridajte do mlieka. Po zovretí nechajte odstáť 10 minút.  V osobitnej miske si metličkou vymiešajte 100 g žĺtkov /približne 5 – 6 kusov v závislosti od veľkosti vajíčok/, 150 g  kryštálového cukru a 55 g maizeny. Do tejto zmesi cez sitko preceďte mlieko. Metličkou dobre premiešajte. Vráťte na oheň a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Keď mierne vychladne, primiešajte 30 g masla. Zakryte potravinárskou fóliou, ktorú položte priamo na puding. Keď vychladne, odstráňte fóliu a premixujte.

Osobitne vyšľahajte 200 ml šľahačkovej smotany a po častiach ju pridávajte do vychladnutého pudingu /vznikne vám la crema diplomatica/. Približne štvrtinu krému si odložte. Do zvyšku krému primiešajte kúsky ananásu v sladkom náleve /cca 300 g/.

Krém s ananásom navrstvite na spodnú časť. Uhlaďte. Krém, ktorý ste si odložili, naneste na boky torty.

Celú tortu potom jemne obložte malými kockami, ktoré ste si nakrájali vopred. Vložte do chladničky na minimálne 4 hodiny.