Pokiaľ viem, Taliani používajú dva druhy základného cesta. Pasta frolla a pasta sfoglia.
Pasta frolla sa používa ako základ pre sušienky, crostate a torty. Jej príprava je veľmi jednoduchá. Dôležité je pri nej použitie studeného masla a po spracovaní cesta približne hodinový odpočinok v chladničke, pričom sa používa rovnaký diel masla a cukru /napríklad 100 gramov masla + 100 gramov práškového cukru/ v závislosti od množstva použitej múky. Medzi základné suroviny, ktoré sa používajú pri príprave pasta frolla, patrí múka typu 00, maslo, práškový cukor, vajíčka, štipka soli a nastrúhaná kôra z 1 citrónu.
Pasta sfoglia je naopak náročnejšia na prípravu. Dala by sa prirovnať k nášmu lístkovému cestu. Tvoria ju dve cestá. Prvé cesto sa skladá iba z vody a múky a druhé cesto z masla a múky. Samotná príprava je podobná lístkovému cestu. V následnom recepte sa používa pasta frolla. Domov tejto torty je v Toskánsku.
Na pasta frolla budete potrebovať:
400 g hladkej múky typu 00, 150 g studeného masla, 150 g práškového cukru, 2 vajíčka, nastrúhanú kôru z 1 citrónu, štipku soli, 1 lyžičku prášku do pečiva.
Všetky suroviny spracujete a odložíte na hodinu do chladničky. Medzitým si pripravíte krém. Je to typický krém, ktorý sa v Taliansku pripravuje často a používa sa do rôznych dezertov. Jeho názov je crema pasticcera.
Suroviny na prípravu crema pasticcera:
800 ml mlieka, 8 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 80 g maizeny, 1 vanilkový struk, citrónová kôra /nie nastrúhaná, ale vcelku/.
Najskôr si zohrejete mlieko. Musí byť horúce, no nemôže vrieť. Vložíte do neho na 10 minút citrónovú kôru, semienka z vanilkového struku a samotný struk. Medzitým si vyšľaháte žĺtky, cukor a maizenu. Prešľaháte iba krátko. Z mlieka vyberte kôru a struk. Polovicu mlieka vylejte do žĺtkového krému, metličkou premiešajte a následne cez sitko prelejete znovu k zvyšku mlieka. Varíte na miernom ohni za neustáleho miešania na hustý krém. Dávajte pozor, krém sa rýchlo pripáli. Krém nechajte vychladnúť za občasného miešania.
Formu na koláč s priemerom približne 23 cm vymastite maslom. 2/3 cesta vyvaľkajte a vložte do formy. Okraje zrežte tak, aby boli presne po vrch formy. Popichajte vidličkou a nalejte krém. Vyvaľkajte zvyšné cesto a položte navrch. Znovu zarovnajte a okraje popritláčajte vidličkou, ktorou cesto znovu popicháte na viacerých miestach. Potrite mliekom a dajte piecť na 180 °C približne 45 minút. Torta môže rýchlo chytať „farbu“, preto ju po asi 20 minutách prikryte alobalom. Pred koncom pečenia vytiahnite, znovu potrite mliekom a posypte píniovými semienkami a ešte približne 5 minút dopečte. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Pridajte komentár ako prvý.