Množstvo použitých surovín na slivkové gule závisí od toho, pre koľko ľudí ich budete pripravovať. V zásade na 300 g zemiakov použite 90 g polohrubej múky. Množstvo, ktoré tu uvádzam ja /zo 600 g zemiakov/, je približne pre 2 až 3 osoby.
Najskôr si uvarte zemiaky v šupke a nechajte poriadne vychladnúť /vhodnejšie sú staršie zemiaky, nie úplne nové/, následne ich nastrúhajte na jemnom strúhadle /takto nastrúhaných zemiakov by malo byť 600 g/. Pridajte 180 g polohrubej múky, 1 vajce a pol lyžičky soli. Suroviny spolu spracujte rukami. Z cesta si urobíte „valec“, z ktorého si budete odkrajovať kúsky, ktoré rukami vytvarujete na malú placku, do ktorej zabalíte slivku. Cesto ale môžete aj vyvaľkať na hrúbku približne 0,5 cm a nakrájať na štvorce.
Dostatočné množstvo vody nechajte zovrieť, pridajte lyžicu soli a vkladajte do nej pripravené slivkové gule. Uvarené sú vtedy, keď vyplávajú na povrch. Sceďte a ihneď posypte 2 lyžicami kryštálového cukru, opatrne premiešajte. Podávajte preliate rozpusteným maslom, posypané makom alebo opraženou strúhankou.
Pridajte komentár ako prvý.