receptarik

Najskôr si pripravte kvások – 450 ml mlieka ohrejte, rozmiešajte v ňom 3 lyžice kryštálového cukru a rozdrvte 1 kocku droždia. Jemne posypte trochou hladkej múky a prikryte na 5 minút.

Preosejte 600 g polohrubej múky a 2 lyžičky soli. Pridajte kvások a 100 ml oleja. Vymieste cesto a nechajte kysnúť hodinu.

Medzitým si vymiešajte 250 g zmäknutého masla, 2 žĺtka a 1 a 1/2 lyžičky soli.

Cesto rozdeľte na dve časti a každú vyvaľkajte. Potrite rovnomerne maslom, zviňte do rolády, ktorej povrch jemne potrite znovu maslom a posypte rascou alebo sezamom. Nakrájajte došikma na trojuholníky a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Dajte piecť do rozohriatej rúry na 180 °C. Trojuholníky pustia maslo, preto ich nechajte aj po upečení na plechu, aby si to maslo „vypili“.