receptarik

Najskôr si pripravte la crema pasticcera:

ohrejte 500 ml mlieka /nemá vrieť/, pridajte celú kôru z 2 citrónov a nechajte postáť 10 minút. Medzitým si metličkou vymiešajte 4 žĺtka spolu so 110 g kryštálového cukru a pridajte 40 g maizeny. Kôru vyberte. Mlieko pomaly vlejte do zmesi. Premiešajte a uvarte na hustú kašu. Za občasného premiešavania nechajte vychladnúť.

400 g hladkej múky, 2 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, štipku soli, lyžičku vanilkovej arómy a 130 g studeného masla pokrájaného na kúsky dajte do mixéra a vymixujte. Cesto ale môžete spracovať aj rukami a v tom prípade odložiť ešte na 30 minút do chladničky.

Tortovú formu o priemere 20 cm vyložte papierom na pečenie. 2/3 cesta vyvaľkajte a vložte do formy tak, aby bol okraj vysoký približne 2 cm. Popichajte vidličkou, potrite jahodovým /alebo višňovým/ džemom, navrstvite krém, ktorý ste predtým iba krátko prešľahali. Zvyšné cesto rukami nadrobte na vrch koláča /alebo ho nastrúhajte na hrubom strúhadle/. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Ak by koláč horel, prikryte ho alobalom. Nechajte vychladnúť a pocukrujte. Lepší je odležaný niekoľko hodín.