receptarik

1./ Najskôr si upečte tri korpusy. Suroviny uvedené v recepte sú na jeden korpus. Piekla som ich postupne.

Vyšľahajte 5 bielkov a postupne pridávajte 100 g kryštálového cukru.

Osobitne vyšľahajte 5 žĺtkov spolu s 20 g kryštálového cukru a pomaly prilievajte 60 ml oleja. Stierkou vmiešajte do bielkovej peny.

40 g hladkej múky, 40 g polohrubej múky a 35 g kakaa preosejte a  po častiach primiešajte do peny opäť pomocou stierky.

Vylejte do formy o priemere 26 cm vyloženej papierom na pečenie. Upečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. Po upečení vložte do rúry prázdny plech približne na tri minúty. Korpus /spolu s formou/ otočte dnom nahor, položte na horúci plech a takto ho nechajte vychladnúť.

Rovnako postupujte aj pri ďalších dvoch korpusoch. Nakoniec zúbkovým nožom jemne zrežte vrchnú časť z každého korpusu, ktorú vyhodíte. V opačnom prípade by sa vám krém z korpusov odlepoval.

2./ Uvarte si dvojité espresso, do ktorého pridajte dve lyžičky kryštálového cukru. Nechajte vychladnúť.

3./ Ďalším krokom je príprava krému: 450 ml šľahačkovej smotany dajte variť. Keď začne vrieť, zložte ju z ohňa a zalejte ňou 300 g 54 %-ntnej čokolády. Rozpustite a premixujte tyčovým mixérom. Pridajte 450 ml studenej šľahačkovej smotany a znovu premixujte. Nechajte vychladnúť a vložte na noc do chladničky.

Na druhý deň vyšľahajte. Ja som pridala aj 250 g mascarpone, ale v skutočnosti nemusí byť.

4./ Prvý korpus napustite kávou /pomôžte si štetcom, ktorým korpus potierajte/. Naneste takmer polovicu krému. Priložte druhý korpus a znovu napustite kávou. Navrstvite krém a priložte posledný korpus. boky urovnajte krémom, ktorý vám zostal.

5./ Tortu môžete poliať čokoládou ako ste zvyknutí, alebo tortu obtiahnite krémom, ktorý som použila aj ja:

4 bielky, štipku soli a 212 g kryštálového cukru dajte do misy nad paru. Ohrievajte za občasného premiešajte do dosiahnutia teploty 71 °C. Zložte z pary a šľahajte na najvyšších otáčkach minimálne 5 minút. Znížte rýchlosť a postupne do snehu zašľahávajte 360 g zmäknutého masla nakrájaného na kúsky. Pred koncom šľahania pridajte 2 lyžice kakaa.

Krémom potrite celú tortu a vložte do chladničky do druhého dňa.

Ozdobte podľa vlastnej fantázie 🙂