receptarik

130 g polohrubej múky, 130 g hladkej múky, 80 g práškového cukru a 1 prášok do pečiva preosejte. Pridajte 150 g masla a 1 vajíčko. Spracujte a vložte na 2 hodiny do chladničky.

5 bielok vyšľahajte spolu so štipkou soli.

150 g masla vyšľahajte s 5 žĺtkami a 100 g práškového cukru. Pridajte 150 g mletých vlašských orechov, 1 lyžicu kakaa, 2 veľké jablká nastrúhané nahrubo a 2 lyžice strúhanky. Nakoniec vmiešajte sneh z bielkov.

Hlbší plech /vnútorný rozmer cca 23 x 33 cm/ vyložte papierom na pečenie.

Cesto rozvaľkajte a preneste na plech. Cesto je jemné. Ak by sa vám trhalo, nič sa nestane, ak ho roztlačíte aj prstami priamo na plechu. Na cesto naneste kyslejší džem /ja som použila černicový, ale môžete aj napríklad ríbezľový/. Na džem vylejte druhé cesto a urovnajte. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C.

Po vychladnutí natenko potrite džemom a polejte čokoládou ako ste zvyknutí. Ja som použila 33 %-ntnú mliečnu v pomere 150 g čokolády a 50 g kakaového masla /rozpustila som nad parou/.

Ideálne je nechať rezy odležať do druhého dňa.