receptarik

Migliaccio je jedným z najznámejších sladkých jedál v histórii cukrárskej tradície Neapola, ktoré sa pripravuje počas karnevalu. Prvý recept sa datuje do obdobia okolo roku 1000. Miglio znamená v preklade proso, podľa čoho dostalo toto jedlo aj svoj názov. Základ receptu kedysi tvorilo proso a bravčová krv.  Migliaccio bolo jedným z hlavných jedál poľnohospodárov. Táto kaša prešla ale mnohými zmenami. Krv nahradil cukor a proso krupica. A takisto sa v recepte používajú aj iné suroviny podobne tak, ako sú použité aj v tomto recepte. Od majiteľa talianskej reštaurácie Antica Toscana v Rusovciach viem, že u nich v Toskánsku sa pripravuje iné migliaccio – Il migliaccio senese, kde sa používa aj bravčová krv, ale je to úplne iná receptúra. Recept, ktorý uvádzam ja, je na neapolské migliaccio – Migliaccio napoletano.

Najskôr si dajte variť 500 ml mlieka, 500 ml vody, štipku soli, 40 g masla a šupku z 1 pomaranča. Krátko pred zovretím šupku vyberte a začnite prisýpať 200 g semoliny /Semola di grano duro/. Uvarte na hustú kašu. Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť.

4 vajcia si vyšľahajte s 250 g kryštálového cukru, pridajte semienka z vanilkového struku, alebo 1 lyžičku vanilkovej esencie a nastrúhanú kôru z 1 citróna. Postupne pridávajte po lyžiciach vychladnutú kašu a nakoniec 350 g ricotty.

Tortovú formu /priemer 24 cm/ vyložte papierom na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Približne po 40 minútach koláč prikryte alobalom a pečte ešte 20 minút. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.