receptarik

Preosejte 420 g hladkej múky a lyžičku sódy bikarbóny. Pridajte štipku soli, 120 g kryštálového cukru, 150 g mäkkého masla, 3 lyžice medu a 2 vajcia. Vypracujte cesto, zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.

Rozvaľkajte na dva pláty /veľkosť približne 35 x 25 cm. Môžete aj o 2 cm väčšie, nakoľko budete okraje orezávať/. Preneste na dva plechy vyloženými papierom na pečenie otočenými dnom nahor a popichajte vidličkou.

80 g kryštálového cukru, 3 lyžice medu a 120 g masla nechajte rozpustiť a následne pridajte 300 g nasekaných orechov. Miešajte približne 5 minút.

Medzitým rozohrejte rúru na 180 °C a dajte upiecť prvý plát do mierne hnedej farby /trvá to krátko, maximálne 10 minút/. Horúcu orechovú zmes rozotrite na druhý plát a dajte takisto piecť. Obidva pláty nechajte vychladnúť na plechu.

Pripravte si krém: 400 ml mlieka dajte variť. Počas varenia pridajte 100 g kryštálového cukru a 1 vanilkový cukor. V 1 dcl mlieka rozmiešajte dva vanilkové pudingy a vlejte do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvarte hustý puding a za občasného premiešavania nechajte takmer vychladnúť. Do pudingu pridajte 2 lyžice rumu a 180 g zmäknutého masla. Krémom potrite plát bez orechov a prikryte druhým plátom. Vrch pokryte potravinárskou fóliou, navrch položte plech a zaťažte na aspoň 5 hodín /použila som 3 kg ryže:)/. Záťaž s plechom následne odložte a nechajte odležať v chladničke ideálne dva dni. Aby boli rezy úhľadné, okraje zrežte.