Na dva korpusy o priemere 20 cm budete potrebovať: 375 g mletého maku, 75 g mletých orechov, 6 vajec, 150 g masla, 160 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 135 g bieleho jogurtu, 1 lyžička mletej škorice, 2 lyžičky vanilkového extraktu, kôra z 1 citrónu, 18 g prášku do pečiva.
Žĺtka vymiešame s cukrom. Pridáme maslo, vanilkový extrakt, jogurt, mak, orechy, prášok, škoricu, citrónovú kôru. Vyšľaháme sneh z bielkov spolu s vanilkou a vmiešame do makovej zmesi. Cesto vylejeme do 2 foriem s priemerom 20 cm a pečieme na 180°C.
Necháme vychladnúť a pripravíme si jahodové pyré:
250 g mrazených jahôd dusíme s 2 lyžicami kryštálového cukru a lyžicou vodu. Následne prepasírujeme. Alebo si môžete pomôcť a celý proces urýchliť a jednoducho pyré vymixujete. Necháte vychladnúť. Namiesto jahodového pyré môžete použiť aj jahodový džem. Torta bude rovnako dobrá aj s džemom.
Ďalej si pripravíte krém: vyšľaháte si smotanu na šľahanie /najlepšia je 40 % – ntná. Ja používam šľahačku Kunín./, po chvíli šľahania pridáte 250 g mascarpone. Nešľahajte príliš dlho, krém môžete „prešľahať“.
Keď máte všetko pripravené, zoberiete si spodný korpus, potriete jahodovým pyré, prípadne jahodovým džemom, nasleduje krém /nepoužite všetok krém, niečo si nechajte aj na potretie torty/, na záver prikryjete druhým korpusom, celú tortu potriete zvyšným krémom a ozdobíte podľa vlastnej fantázie.
Ozdoby z čokolády si robím sama. Je to veľmi jednoduché. Čokoládu /70 %/ rozpustíte vo vodnom kúpeli, prelejete do vrecka s tenkou špičkou a na papier na pečenie si „kreslíte“ rôzne tvary. A potom už iba počkáte, kým čokoláda nestuhne a z papiera tieto tvary opatrne dáte dolu. Odporúčam čokoládu od Adam´s home-made chocolate v Bratislave, kde dostanete nielen čokoládu na takého ozdôbky, ale kde si pochutíte aj na výbornej horúcej čokoláde, alebo pralinkách vo veľmi príjemnom prostredí:)
Pridajte komentár ako prvý.