receptarik

Recept pochádza z talianskeho regiónu Abruzzo, pričom sa pripravuje tak na slano, ako aj na sladko. V prípade prvej verzie sa zajedá so šunkou alebo syrmi.  V rôznych častiach Talianska majú le pizzonte rôzne názvy. V Siene sa im hovorí „le donzelle“. Recept je  na slanú verziu.

Do 540 g hladkej múky typu 00 pridajte lyžicu cukru, 15 g soli a 10 g sušeného droždia. Pridajte 300 ml vlažnej vody a 45 ml olivového oleja. Rukami vymieste elastické cesto. Vložte do misy a nechajte na teplom mieste kysnúť 2 hodiny /vrch misy prekryte napríklad potravinárskou fóliou/.

Po vykysnutí z cesta vytvarujte hrubý valec a rozkrájajte ho na 8 až 9 kúskov. Každý kúsok  jemne vytvarujte do bochníčka, prikryte utierkou a nechajte podkysnúť 20 minút. Rukami každý bochník roztiahnite do placky a vysmážajte na oleji z obidvoch strán.