Podľa viacerých zdrojov názov frangipane /la crema frangipane, ktorej základ tvoria pomleté mandle/ pochádza ešte z 15. storočia, kedy rímsky gróf Cesare Frangipani daroval recept na krém frangipane Caterine de Medici pri príležitosti jej sobáša s budúcim francúzskym kráľom. Krém je veľmi prevoňaný, chuťovo pripomínajúci marcipán.
Najskôr si pripravte la pasta frolla. Spracujte 320 g hladkej múky, 100 g preosiateho práškového cukru, 2 vajíčka, 80 g oleja a 1 prášok do pečiva.
Formu o priemere 24 cm vyložte papierom na pečenie. Cesto vyvaľkajte tak, aby bolo väčšie ako forma a pri vložení do formy aby boli okraje do výšky približne 3 cm. Popichajte vidličkou. Nahrubo potrite čerešňovým džemom /prípadne aj iným/. Ja som použila jahodový.
Pripravte si krém frangipane: 150 g masla prešľahajte so 150 g kryštálového cukru. Postupne pridávajte 3 vajíčka, 3 lyžičky mandľovej arómy, 50 g hladkej múky a 150 g mandľovej múky /mandle zbavte šupky a rozmixujte/. Vylejte na cesto, posypte plátkami mandlí a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Pridajte komentár ako prvý.