receptarik

Formu na muffiny /na 12 kusov/, vyložte košíčkami na pečenie. Všetky suroviny na cheesecaky vytiahnite z chladničky aspoň tri hodiny vopred, aby mali izbovú teplotu.

Zomeľte 110 g sušienok /BB keksy, alebo maslové sušienky od Sedity, alebo na aké ste zvyknutí/ a zmiešajte ich so 60 g rozpusteného masla. Zmes natlačte lyžičkou na dno košíčkov.

Pripravte si krém: 450 g philadelphie vyšľahajte spolu so 100 g kryštálového cukru /šľahajte pomaly/, pridávajte po jednom 2 veľké vajíčka, 1 lyžičku vanilkovej arómy a 120 g kyslej smotany /ideálne minimálne 16 % – ntnej/. Naplňte košíčky pod okraj, aby zostalo miesto aj na karamel. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 150 °C na 20 minút. Nechajte vychladnúť vo forme. Mini cheesecaky vložte do dózy a uložte na noc do chladničky.

Na slaný karamel rozpustite za stáleho miešania 200 g kryštálového cukru. Bude to chvíľu trvať, je potrebná trpezlivosť. Pridajte 85 g na kúsky nakrájaného zmäknutého masla /pri izbovej teplote. Nemá byť chladené/. Miešajte, kým sa cukor s maslom nespoja a stiahnite z ohňa. Pridajte lyžičku soli a 125 ml šľahačky /použila som 40 % – ntnú/. Premiešajte dobre metličkou a  znovu dajte na oheň. Varte ešte 5 minút. Následne nechajte vychladnúť za občasného premiešania a nalejte na vychladené cheesecaky. Môžete ozdobiť lieskovcami /šupky ich zbavíte tak, že ich nachvíľu opečiete nasucho na panvici a následne vyšúchate v kuchynskej papierovej utierke/, alebo nasekanými krowkami.