Recept pochádza z Liparských ostrovov, ktorých kuchyňa je inšpirovaná sicílskou tradíciou. Caliatu chlieb bol typický pre miestnu „chudobnú kuchyňu“ a patrí medzi ich staré tradície, kedy bol tento chlieb používaný ako hlavná prísada do polievok, zeleninových jedál a jedál z rýb a mäsa.
Na prípravu šalátu budeme potrebovať: 400 g chleba, 400 g malých paradajok, približne 25 zelených olív, 2 lyžice kapar, aspoň 7 lyžíc olivového oleja, morskú soľ, štipku oregana /najlepšie čerstvého/. Chlieb nakrájame na kocky a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru rozohrejeme na 150°C, vypneme a vložíme do nej chlieb, ktorý je potrebné vysušiť. Trvá to niekoľko hodín. Ja som si celý proces urýchlila a sušila som chlieb pri teplote 50°C asi 1 a 1/2 hodiny. Treba si sledovať, či je chlieb dostatočne vysušený a stvrdnutý. Keď už máme chlieb pripravený, necháme ho mierne vychladnúť a pokvapkáme horúcou vodou. Pridáme paradajky, olivy, kapary, oregano, soľ a olej. Všetko spolu dobre premiešame a necháme pár minút postáť.
Pridajte komentár ako prvý.