5 bielkov si vyšľahajte spolu s 80 g kryštálového cukru. 8 žĺtkov takisto vyšľahajte spolu s 30 g cukru a pridajte do bielkovej peny. Preosejte 110 g hladkej múky a zľahka vmiešajte aj spolu s nastrúhanou kôrou z 1 citróna. Ja som nepoužila, no vy môžete pridať lyžičku prášku do pečiva, ak nemáte radi hutnejšie cesto. Dve tortové formy o priemere 20 cm vyložte papierom na pečenie a do každej rozdeľte cesto. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C. Po miernom vychladnutí papier stiahnite a jemne zrežte tmavší vrch.
150 g čučoriedok poduste s 2 lyžicami vody a 2 lyžicami kryštálového cukru. Duste približne 10 minút a nechajte vychladnúť.
10 g práškovej želatiny nechajte napučať v 25 ml studenej vody /pred pridaním do krému ju rozpustite vo vodnom kúpeli, ktorý nemá vrieť/. 200 ml šľahačky vyšľahajte spolu s 1 vanilkovým cukrom a 2 lyžicami práškového cukru. Pridajte 200 g kyslej smotany, vychladnuté čučoriedky a želatinu.
Do formy vložte jeden plát biskvitu a vylejte približne dve tretiny krému. Prikryte druhým plátom, vylejte zvyšok krému a vložte na hodinu do chladničky.
8 g práškovej želatiny nechajte napučať v 25 ml studenej vody /pred pridaním do krému ju rozpustite vo vodnom kúpeli, ktorý nemá vrieť/. 200 ml šľahačky vyšľahajte spolu s 1 vanilkovým cukrom a 1 lyžicou práškového cukru. Pridajte 200 g kyslej smotany a želatinu. Vylejte navrch a vložte do chladničky na minimálne 4 hodiny.
Môžete urobiť aj alternatívu vhodnejšiu na leto /a hlavne jednoduchšiu/: 200 g maslových sušienok rozmixujte a zmiešajte spolu so 100 g rozpusteného masla. Utlačte lyžicou do tortovej formy o priemere 24 cm vyloženej papierom na pečenie a vložte do chladničky na hodinu. Krém pripravíte podľa receptu – najskôr na sušienky vylejete čučoriedkový krém, dáte zachladiť a potom navrstvíte smotanový krém.
Pridajte komentár ako prvý.