receptarik

Na cesto /la pasta frolla/ budeme potrebovať: 300 g hladkej múky typu 00, 150 g práškového cukru, 150 g masla, 1 vajce, 2 žĺtka, nastrúhanú kôra z 1 citróna, štipku soli. Vypracujeme cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

Medzitým si pripravíme náplň: 500 g ricotta, lyžičku hladkej múky, 3 žĺtka, 100 g práškového cukru, 2 lyžice píniových semienok, 2 lyžice hrozienok, 2 lyžice kandizovanej citrónovej kôry + pomarančovej kôry, štipku mletej škorice, štipku soli, nastrúhanú kôra z 1 pomaranča a 1 citróna – všetko spolu premiešame. Vyšľaháme si sneh z 3 bielkov a opatrne vmiešame do ricottovej zmesi.

Maslom si vymastíme koláčovú formu /môžete použiť aj tortovú, priblizne 24 cm priemer/. Cesto si rozdelíme na dve časti, pričom jedna polovica bude  menšia. Väčšie cesto si rozvaľkáme tak, aby nám zakrylo aj boky formy. Nalejeme ricottovú plnku. Z druhého cesta si radielkom nakrájame pásiky, ktoré mriežkovito ukladáme na crostatu. Konce vidličkou popritláčame na okrajoch k spodnej časti cesta. Na záver pásiky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180°C. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Najlepšie je crostatu nechať odležať /v chladničke/ do druhého dňa.