receptarik

Najskôr vypracujte cesto:

300 g hladkej múky a 150 g masla spracujte v mixéri /maslo si vytiahnite z chladničky hodinu vopred/. Pridajte 100 g jemného kryštálového cukru /môžete si ho predtým rozmixovať/, 1 vajce, 1 žĺtok, 5 g prášku do pečiva a nastrúhanú kôru z 1 citróna. Následne rozmixovanú  zmes ľahko prepracujte rukami a zabaľte do potravinárskej fólie. Vložte na 40 minút do chladničky. V prípade, ak by ste nepoužívali mixér, ale výlučne ruky, maslo musí byť studené a s cestom pracujte rýchlo. Alebo si pomôžte vidličkou.

Medzitým si pripravte la crema pasticcera:

500 ml mlieka dajte variť spolu s citrónovou kôrou /vcelku/. Vypnite pod bodom varu a nechajte 5 minút lúhovať. V osobitnej miske zmiešajte 100 g kryštálového cukru, 4 žĺtka a 40 g maizeny. Za stáleho miešania metličkou prilievajte mlieko. Vráťte na oheň a uvarte puding. Prikryte potravinárskou fóliou, ktorú priamo položte na puding. Nechajte vychladnúť a pred použitím ho premixujte spolu s 25 ml mlieka.

Cesto rozdeľte na dve časti tak, aby jedna bola o niečo väčšia. Rozvaľkajte väčšiu časť  na kruh väčší ako priemer koláčovej formy /používam sklenú formu, ktorú vytriem maslom/ a vložte do formy tak, aby bolo cesto po okrajoch do výšky približne 3 cm. Zrežte ho do rovnakej výšky a popichajte vidličkou. Ak máte višňový džem, môžete cesto potrieť týmto džemom, alebo šťavou zo zaváraných višní. Naneste krém, do ktorého vtlačte zavárané višne a navrch poukladajte amaretti /predtým, než ich položíte na krém, každý keksík na sekundu namočte do šťavy zo zaváraných višní/. Druhú časť cesta rozvaľkajte natenko a prikryte ním koláč. Natenko preto, aby keksíky vytvorili pekný „hrboľatý“ efekt. Okraje pozatláčajte vidličkou. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Ak by koláč „horel“, prikryte ho alobalom.

Ideálne je nechať koláč odležať do druhého dňa. Posypte práškovým cukrom.