Na cesto /la pasta frolla/ budete potrebovať:
300 g hladkej múky, 100 g kryštálového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 150 g studeného masla nakrájaného na kúsky, nastrúhanú kôru z 1 citróna, 1 lyžičku prášku do pečiva, štipku soli.
Rukami spracujte cesto, zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na hodinu do chladničky.
Medzitým si pripravte krém:
700 ml mlieka ohrejte takmer po bod varu a vypnite. 5 citrónov ošúpte a šupku vložte do mlieka. Nechajte lúhovať asi 10 minút a potom vyberte. 220 g kryštálového cukru vymiešajte metličkou spolu so 6 žĺtkami a potom pridajte 60 g maizeny. Časť mlieka vlejte do žĺtkovej zmesi, premiešajte metličkou a vylejte do zvyšného mlieka. Za stáleho miešania uvarte hustú kašu. Pridajte 50 ml citrónovej šťavy. Za občasného premiešavania nechajte takmer vychladnúť.
Cesto vyberte z chladničky, ešte raz premieste rukami. Tretinu cesta si odložte. Tortovú formu o priemere 22 cm vyložte papierom na pečenie. Vyvaľkajte si kruh väčší ako forma /okraje musia byť do výšky približne 2-3 cm/ a vložte do formy. Cesto orežte do potrebnej výšky. Popichajte vidličkou. Zvyšky cesta spracujte s tretinou odloženého cesta, vyvaľkajte a nakrájajte radielkom pásky. Na základ navrstvite krém, na ktorý poukladáte krížom cez seba pásiky cesta. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Ak by cesto príliš horelo, prikryte crostatu počas pečenia alobalom. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Ideálne je, ak crostatu necháte odležať do druhého dňa.
Pridajte komentár ako prvý.