receptarik

Cantucci… sušienky, ktoré vznikli v malebnom Toskánsku… Kedysi dávno bolo zvykom najchudobnejších rodín jesť zvyšky sladkého bochníka, ktorý pekár pripravoval pre najbohatších ľudí. Táto zostávajúca časť bola nazvaná „cantuccio“. Pôvodný recept neobsahoval mandle. Prvý recept s mandľami vzniká pre potreby rodiny de Medici v období Cateriny de Medici. Vznik klasického receptu je spájaný s menom šéfkuchára z Prato Antonia Mattei, ktorý v 19. storočí za tento recept získal množstvo domácich i zahraničných ocenení. Cantucci sa podávajú s Vin Santo alebo s Vino passito di Pantelleria /do vína sa sušienky namáčajú, ale výborné sú aj samotné bez vína. Vino passito di Pantelleria je na odporúčanie Mattea, ktorý pochádza z juhu Talianska:)/.

Najskôr spracujte 3 vajcia, 200 g jemného kryštálového cukru, nastrúhanú kôru z 2 citrónov a 100 g mäkkého masla. Pridajte 250 g hladkej múky zmiešanej s práškom do pečiva. Postupne pridávajte 200 g neolúpaných celých mandlí a ďalších 250 g hladkej múky. Odtrhnite kus cesta, robte „valčeky“ o priemere približne 3 cm. Ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte približne 30 minút na 180 °C. Po upečení ihneď nakrájajte /inak by sa vám sušienky úplne rozsypali/, uložte na plech a dajte ešte do rúry sušiť na približne 10 minút na 170 °C.