Spisovne by som asi mala napísať posúchy, ale keďže som od Trnavy, použila som slovko báleše, lebo nič iné sa u nás nepoužíva:) Každý má určite svoj recept, ja vždy pečiem podľa tohto…
Najskôr si pripravte kvások: ohrejte 500 ml mlieka /musí byť vlažné, nie horúce/, do ktorého pridáte vrchovatú lyžicu kryštálového cukru a rozdrobíte 60 g čerstvého droždia. Prikryjete utierkou. O pár minút budete mať pripravený kvások…
Do misy si vysypte 600 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, pol lyžičky soli, pridajte 2 vajcia, 120 g rozpusteného masla a kvások. Vymiesite cesto, ktoré necháte minimálne hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto si rozdelíte na dieliky podľa toho, čo idete pripravovať. V prípade bálešov môžete urobiť cesnakový alebo s kyslou smotanou. Ak pripravujete cesnakový báleš, cesto rozvaľkáte a prenesiete na plech vyložený papierom na pečenie. Popicháte vidličkou a necháte ešte 10 minút podkysnúť /toto urobte vždy pri každom ceste/. Rúru rozohrejete na 200 °C a dáte upiecť. Medzitým si pretlačte 5 strúčikov cesnaku, ktoré vymiešate s 2 lyžicami oleja a pol lyžičkou soli. Po vychladnutí báleša touto zmesou potriete báleš a posypete rascou. Pri príprave báleša s kyslou smotanou povrch cesta ešte pred pečením potriete smotanou, posolíte a dáte piecť.
Báleše môžete robiť aj na sladko s marhuľami /ktoré posypete trstinovým a vanilkovým cukrom/ a dáte piecť, alebo so slivkami /v tomto prípade použite škoricový cukor/. Alebo môžete z tohto cesta urobiť tvarohové buchty, alebo makový či orechový závin:)
Pridajte komentár ako prvý.