Slovan kocku možno zaradiť medzi retro dezert, ktorý sa piekol v Bratislave. Názov mu že vraj dalo futbalové víťazstvo Slovana Bratislava nad FC Barcelona v Pohári víťazov v roku 1969. Ja si tento zákusok ale vôbec nepamätám. Napriek tomu som ho pripravila v podobe torty na narodeninovú oslavu /nie moju :)/, aj keď to bola z väčšej časti čisto improvizácia, keďže netuším, ako by mal tento dezert chutiť…
Korpus: Najskôr si vyšľahajte 4 bielka so štipkou soli. Postupne pridávajte 100 g kryštálového cukru, 4 žĺtka, 48 ml oleja a stierkou vmiešajte 40 g hladkej a 24 g polohrubej preosiatej múky, 28 g kakaa a lyžičku prášku do pečiva /takisto preosiatych/. Cesto vylejte do formy o priemere 22 cm, ktorú ste predtým vyložili papierom na pečenie. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Bude to trvať krátko. Približne 10 minút. Korpus nechajte vychladnúť a následne jemne zrežte vrch, ktorý vyhoďte. Ak by ste ho tam nechali, krém by sa od korpusu odlepoval.
Kakaový krém: 400 ml šľahačkovej smotany vyšľahajte takmer do tuha a pridajte 66,7 g práškového cukru a už iba došľahajte. Nakoniec pridajte 1 lyžicu preosiateho kakaa.
13,3 dkg práškovej želatíny zalejte 0,5 dcl vody a nechajte napučať. Pridajte 2 lyžice mlieka a za stáleho miešania nechajte rozpustiť /želatína nemá vrieť/. Následne metličkou primiešajte lyžicu vyšľahanej šľahačky a vlejte do krému. Metličkou dôkladne premiešajte a naneste na korpus. Uhlaďte.
Vložte na hodinu do chladničky.
Orechový krém: 400 ml šľahačkovej smotany vyšľahajte takmer do tuha a pridajte 66,7 g práškového cukru a už iba došľahajte. Nakoniec pridajte 100 g mletých vlašských orechov.
Zopakujte postup so želatínou: 13,3 dkg práškovej želatíny zalejte 0,5 dcl vody a nechajte napučať. Pridajte 2 lyžice mlieka a za stáleho miešania nechajte rozpustiť /želatína nemá vrieť/. Následne metličkou primiešajte za lyžicu vyšľahanej šľahačky a vylejte do krému. Metličkou dôkladne premiešajte a naneste na tortu. Uhlaďte.
Vložte do chladničky ideálne cez noc. Tortu môžete ozdobiť vyšľahanou šľahačkou.
Pridajte komentár ako prvý.