Preosejte 500 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva a štipku soli. Premiešajte. Pridajte 250 g masla, 1 kyslú smotanu /250 g/ a 2 žĺtka. Spracujte cesto, zabaľte do potravinárskej fólie a uložte na dve hodiny do chladničky. Ak by sa vám cesto príliš lepilo, pridajte trošku múky.
300 g maku zomeľte.
800 g nahrubo nastrúhaných jabĺk zbavených šupky dajte dusiť na panvicu spolu s 200 g kryštálového cukru a lyžičkou mletej škorice. Duste približne 10 minút. Preložte do sitka, aby vám z jabĺk odtiekla prebytočná šťava a následne premixujte tyčovým mixérom. Ihneď pridajte mletý mak a nechajte vychladnúť.
Vyšľahajte si sneh z 2 bielkov a po častiach vmiešajte do maku s jablkami.
Polovicu cesta rozvaľkajte, uložte na plech /vnútorný rozmer približne 23 x 33 cm/ vyložený papierom na pečenie, jemne potrite slivkovým lekvárom, navrstvite plnku a prikryte druhým rozvaľkaným cestom, ktoré ste popichali vidličkou. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Pridajte komentár ako prvý.