…alebo mrveničkový koláč s jablkami…
Preosejte 300 g hladkej múky spolu s 9 g prášku do pečiva. Pridajte 150 g trstinového cukru /alebo obyčajného kryštálového/ a 1 vanilkový cukor. Premiešajte. 150 g studeného masla nakrájajte na kúsky a pridajte k sypkej zmesi spolu s 1 vajíčkom a 1 žĺtkom. Postačí spracovať rukami. Uložte na hodinu do chladničky.
Koláčovú formu o priemere 22 cm vytrite maslom. Približne dve tretiny cesta vložte do formy a roztlačte ho rukami. Na cesto rozložte nastrúhané jablká, ktoré vopred premiešajte s 2 lyžicami trstinového cukru a lyžičkou mletej škorice /jablká pred použitím vyžmýkajte, alebo vložte do sitka, aby z nich odtiekla prebytočná šťava/. Navrch nastrúhajte zvyšok cesta.
Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Po vychladnutí môžete posypať práškovým cukrom. Ideálne je nechať koláč odležať do druhého dňa.
Pridajte komentár ako prvý.