receptarik

Deň vopred si uvarte 300 ml šľahačky. Nechajte prevrieť a pridajte do nej 200 g 54,5 %-ntnej čokolády. Nechajte chvíľu odstáť a následne premiešajte metličkou. Pridajte 300 ml studenej šľahačky a prešľahajte ponorným mixérom. Nechajte vychladnúť a vložte do chladničky do druhého dňa.

Najskôr si upečte 2 biskvity: 5 bielkov vyšľahajte, postupne pridávajte 125 g kryštálového cukru, 5 žĺtok a 60 ml oleja.  Preosejte 50 g hladkej múky, 30 g polohrubej múky, 35 g kakaa a lyžičku prášku do pečiva. Po častiach vmiešajte stierkou do základu, prípadne na záver na pár sekúnd premixujte. Plech o rozmere 25 x 37 cm vyložte papierom na pečenie a vylejte cesto. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C. Po vychladnutí jemne zrežte vrchnú časť biskvitu /vyhoďte ju/. Tento postup zopakujte ešte raz.

Uvarte si silné espresso. Spodný plát cesta potrite vychladnutou kávou.

Šľahačku vyšľahajte a pridajte podľa chuti približne 3 lyžice práškového cukru a 200 g mascarpone. Nešľahajte dlho, aby ste krém neprešľahali. Dve tretiny krému navrstvite na spodný plát cesta a prikryte druhým /spodná časť by mala smerovať hore, aby ste mali rovný povrch/. Celý rez potrite zvyšným krémom. Vložte do chladničky na dve hodiny.

150 g čokolády /70%/ si rozpustite vo vodnom kúpeli spolu s 15 g kakaového masla. Ak nemáte kakaové maslo, pripravte si polevu tak, ako ste zvyknutí. Krájajte nožom namočeným po každom reze do vriacej vody. Aby ste mali istotu, že sa vám čokoláda nedoláme pri krájaní, najskôr si jemne naznačte horúcim nožom iba líniu rezu a druhýkrát znovu namočte nôž do horúcej vody a až potom prerežte úplne. Ideálne je nechať rezy odležať v chladničke do druhého dňa.