Najskôr si pripravte kvások: ohrejte 500 ml mlieka /má byť vlažné, nie horúce/, do ktorého pridáte vrchovatú lyžicu kryštálového cukru a rozdrobíte 42 g čerstvého droždia /1 kocku/. Poprášte hladkou múkou a prikryte utierkou. O pár minút budete mať pripravený kvások…
Do misy preosejte 600 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, pol lyžičky soli, pridajte 1 vajce, 4 lyžice oleja a kvások /nemusíte celý, prilievajte postupne, aby ste cesto nemali riedke/. Vymieste cesto, ktoré nechajte minimálne hodinu kysnúť prikryté utierkou.
Polovicu cesta som použila na prípravu posúchov /mám ich na blogu pod názvom „Báleše“/ a druhú polovicu na makové rožteky, do ktorých si pripravíte náplň nasledovne:
400 ml mlieka nechajte zovrieť, pridajte 200 g mletého maku a varte niekoľko minúť za stáleho miešania. Odstavte z ohňa a pridajte 4 lyžice kryštálového cukru a 2 lyžice rumu. Nechajte mierne vychladnúť a pridajte 80 g rozmixovaných maslových sušienok. Náplň postačí urobiť aj z polovičnej dávky. Ja som jej do rožtekov dávala viac.
Cesto si rozdeľte na dve časti, vyvaľkajte na dva kruhy, ktoré rozrežte na 8 dielikov. Každý potrite makovou náplňou a na širší koniec uložte vedľa seba 3 čerešne. Môžete použiť sterilizované. Každý rožtek stočte smerom od širšieho konca k užšiemu a uložte na plech vyložený papierom na pečenie v dostatočnom rozostupe. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C do hneda. Po vychladnutí poprášte práškovým cukrom.
Pridajte komentár ako prvý.