receptarik

Najskôr si vytiahnite z chladničky 120 g masla a nechajte ho 15 minút mierne zmäknúť pri izbovej teplote. Následne ho vymiešajte s 90 g kryštálového cukru a štipkou soli. Pridajte 1 vajce. Vyšľahajte. Nakoniec prisypte 200 g preosiatej hladkej múky a 100 g mletých mandlí. Na záver spracujte suroviny ručne. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na 4 hodiny do chladničky.

Koláčovú formu o priemere 22 až 24 cm vytrite maslom. Cesto vytiahnite z chladničky a krátko ručne prepracujte. Vyvaľkajte a vložte do formy tak, aby bolo po bokoch do výšky aspoň 3 cm. Prečnievajúce cesto zrežte nožom do rovnakej výšky. Dno popichajte vidličkou a potrite marhuľovým džemom /ak je hustý, zrieďte ho s troškou vody/.

100 g zmäknutého masla vymiešajte spolu so 75 g práškového cukru. Pridajte 2 vajcia a nakoniec 200 g mletých mandlí. Naneste na cesto a uhlaďte.

Dve veľké jablká zbavte šupky a nakrájajte na mesiačiky. Vtlačte po obvode do cesta a aj do stredu. Vrch môžete posypať kúskami mandlí. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 °C. Ak by vám koláč „horel“, prikryte ho alobalom a pred koncom pečenia koláč odokryte.