receptarik

Rozmixujte si 250 g hladkej múky spolu so 140 g zmäknutého masla. Vysypte do misky a rukami zapracujte 1 vajce, štipku soli, 25 g mandľovej múky, 75 g práškového cukru a nastrúhanú kôru z 1 citróna. Zabaľte do potravinárskej fólie a vložte do chladničky aspoň na pol hodinu.

Cesto rozvaľkajte a vložte do formičiek na tartaletky. Ideálne s odnímateľným dnom. Popichajte dno vidličkou a dajte upiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. 5 minút pred koncom pečenia môžete tartaletky potrieť vaječným bielkom, aby sa neskôr pod krémom nerozmočili.

V miske nad parou metličkou vymiešajte 150 g kryštálového cukru, nastrúhanú kôru z 2 citrónov, 3 vajcia a 12 cl citrónovej šťavy. Miešajte dovtedy, kým nedosiahnete teplotu 82 °C. Až pri tejto teplote vám krém začne mierne hustnúť. Následne nechajte krém vychladnúť na približne 35 °C. Môžete tento proces urýchliť ponorením misky do studenej vody. Až potom zašľahajte 150 g zmäknutého masla. Uložte aspoň na 1 1/2 hodiny do chladničky, aby vám krém stuhol a potom ním naplňte vychladnuté tartaletky.

100 g bielkov izbovej teploty šľahajte na nižších otáčkach, ktoré postupne zvýšte a do snehu zašľahávajte 115 g kryštálového cukru. Sneh je potrebné šľahať aspoň 10 minút, aby bol pevný. Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou /použila som špičku Wilton 8B/ tvarujte pusinky a poprášte práškovým cukrom. Rúru rozohrejte na 230 °C a dajte na 2 minúty zapiecť. Čas si sledujte, aby ste sneh nemali príliš tmavý. Môžete ale použiť aj flambovaciu pištoľ.