receptarik

Všetky suroviny, ktoré použijete, musia mať ideálne izbovú teplotu.

Najskôr si pripravte kvások: 300 ml mlieka ohrejte, rozmiešajte v ňom 1 lyžicu kryštálového cukru a rozdrvte kocku čerstvého droždia. Poprášte múkou a prikryte na 10 minút.

Preosejte si 400 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky a 3 lyžice práškového cukru. Pridajte štipku soli, 3 lyžice rumu, 100 g rozpusteného masla, 8 žĺtkov a kvások. Vymieste. Cesto bude lepkavejšie/redšie, ale tak to má byť. Poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte vykysnúť.

Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm. Vo vyššom širšom hrnci ideálne s priehľadnou pokrievkou rozpáľte olej /na teplotu asi 170 °C/, ktorý by mal siahať do výšky 4-5 cm. Vykrajujte šišky, prstom zospodu vytvarujte „priehlbinku“ a hádžte touto stranou do oleja. Prikryte pokrievkou a pražte približne 2 minúty. Sledujte si to, aby vám šišky nehoreli. Potom pokrievku odložte, vidličkou šišky otočte a dopražte. Cesto, ktoré vám zostane, už viac nespracúvajte. No môžete si „odrezky“ vypražiť len tak a posypať práškovým cukrom. Po miernom vychladnutí naplňte džemom a poprášte práškovým cukrom. Šišky je ideálne konzumovať teplé krátko po vypražení.