receptarik

Najskôr si pripravte kvások: 150 ml mlieka dajte ohriať. Mlieko musí byť vlažné, nie horúce. Rozmiešajte v ňom 2 lyžice kryštálového cukru a rozdrobte 30 g čerstvého droždia. Poprášte lyžicou hladkej múky a prikryte na 10 minút.

Preosejte si 300 g polohrubej múky, pridajte štipku soli, 1 vajce, 50 ml oleja a kvások. Zamiešajte varechou a nechajte postáť 10 minút. V prípade, ak by ste mali cesto príliš riedke, pridajte 1 až 2 lyžice múky. Rukami alebo mixérom vymieste cesto a prikryté utierkou nechajte kysnúť 45 minút.

250 g jemného tvarohu /nie hrudkovitého/ vymiešajte spolu s kopcovitou lyžicou práškového cukru, 1 vanilkovým cukrom a 1 vajíčkom.

Vykysnuté cesto vyvaľkajte a uložte na veľký plytký plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte ešte podkysnúť približne 10-15 minút. Popichajte vidličkou. Rozotrite tvaroh a posypte čučoriedkami. Môžu byť čerstvé, ale aj mrazené. Ja som použila mrazené. Posypte posýpkou, ktorú si pripravíte z 3 lyžíc masla, 5 lyžíc polohrubej múky a 6 lyžíc kryštálového cukru. Spracujte rukami. V prípade, ak by zmes nebola dostatočne sypká, pridajte múku. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C.