receptarik

 

Najskôr si z chladničky vopred vytiahnite 250 g masla, aby vám zmäklo.

Pripravte si kvások: 80 ml mlieka ohrejte, rozpustite v ňom lyžičku kryštálového cukru, rozdrobte 22 g droždia a poprášte lyžicou hladkej múky. Prikryte utierkou.

Preosejte 500 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky a 1/2 prášku do pečiva. Pridajte 200 g kyslej smotany, 3 zarovnané lyžičky soli, 1 žĺtok, maslo a kvások. Rukami vypracujte cesto a prikryté nechajte odpočívať hodinu. Následne cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 cm a poprekladajte ho ako na pagáče. Znovu nechajte odpočívať 20 minút. Potom postupujte rovnako – rozvaľkajte, poprekladajte a znovu nechajte odležať. Tento postup zopakujte ešte raz.

Z rozvaľkaného cesta vykrajujte pagáčky a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite vajíčkom a posypte rascou. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C.