receptarik

Najskôr si pripravte cesto /pasta frolla/: spracujte 450 g hladkej preosiatej múky, 120 g jemného trstinového cukru, 1 g mletej škorice, 6 g prášku do pečiva, 225 g masla, 3 žĺtka a  nastrúhanú kôru z 1 citróna. Zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na hodinu do chladničky.

Medzitým si pripravte náplň: vymiešajte 500 g ricotty s 1 vajíčkom, 80 g kryštálového cukru a 1 g mletej škorice. Pridajte nastrúhanú kôru z 1 pomaranča, lyžičku vanilkovej esencie /nemusí byť/, 80 g čokoládových kúskov alebo nahrubo nastrúhanej tmavej čokolády /70 % – ntná/ a  60 g kandizovanej citrónovej a pomarančovej kôry /mix/.

Tortovú formu o priemere 22 cm vyložte papierom na pečenie. Dve tretiny cesta rozvaľkajte tak, aby okraje cesta vo forme boli vo výške približne 3 cm. Ja to však robím tak, že si najskôr vykrojím iba kruh taký široký, aký je priemer formy. Vložím do formy a následne si nakrájam pásy o šírke 3 cm a až potom ich priložím k okrajom. Je to tak úhľadnejšie. Cesto popichajte vidličkou  a vylejte náplň. Zvyšnú tretinu cesta rozvaľkajte  a nakrájajte si pásiky, ktoré šikmo poukladajte navrch. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 160 °C. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom. Ideálne je nechať crostatu odležať do druhého dňa.