receptarik

Najskôr si pripravte kvások: 300 ml mlieka ohrejte spolu s 20 g kryštálového cukru. Nadrobte do neho 35 g čerstvého droždia, jemne posypte múkou a prikryte na približne 5 minút.

Do 500 g polohrubej múky pridajte 5 g soli, 2 vajcia a kvások. Najskôr iba premiešajte varechou a nechajte 15 minút  odležať. Následne vymieste pomocou mixéra. Nechajte kysnúť hodinu. Vykysnuté cesto rozdeľte na 2 časti, ktoré vytvarujte do podlhovastých bochníkov a nechajte podkysnúť 20 minút. Dve „poschodia“ parného hrnca si vymastite olejom, vložte bochníky a takisto ich potrite olejom. Parte 19 minút. Po miernom vychladnutí môžete knedle znovu potrieť olejom. Je možné pripraviť si knedle vopred a zamraziť.

Cesto je výborné aj na parené buchty so slivkovým lekvárom s makovou posýpkou 🙂