Zapečené cestoviny zvyknú Taliani pripravovať na nedeľný obed, no ja ich robím hocikedy:)
Najskôr si uvarte ragù : nadrobno nakrájajte 1 menšiu cibuľu, 3 zelerové stonky a 3 mrkvy. Všetko orestujte na olivovom oleji. Pridajte 1/2 kg mletého mäsa /250 g bravčové + 250 g hovädzie. Ja dávam trošku viac hovädzieho ako bravčového/. Zalejte 2 dcl bieleho vína a duste 5 minút. Potom pridajte paradajkový pretlak. Ideálne domáci. Použila som pol litra, no počas varenia môžete v prípade potreby dolievať. Pridajte 2 lyžičky soli a čerstvo namleté čierne korenie. Varte minimálne dve hodiny, ideálne je tri. Pred koncom varenia pridajte pol deci mlieka.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku: 15 g masla rozpustite, pridajte lyžicu hladkej múky a chvíľu zasmažte. Nechajte takmer vychladnúť, pridajte pol lyžičky soli a 250 ml mlieka.
Uvarte si 320 g cestovín penne v osolenej vode. Ale môžete použiť aj iné cestoviny. Napríklad rigatoni. Cestoviny varte do polomäkka.
Do ragú vlejte bešamelovú omáčku. Netreba všetku. Stačí podľa potreby. Pridajte dve mozzarelly nakrájané na kocky a približne 50 g parmezánu. Zmiešajte s cestovinami. Vylejte do sklenej misy a vrch posypte jednou nakrájanou mozzarelou a trochou parmezánu. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C.
Pridajte komentár ako prvý.