Na 1 kg marhúľ budete potrebovať 600 až 700 g kryštálového cukru /závisí od ich sladkosti, alebo ako chcete mať džem sladký/.
Marhule očistite a nakrájajte na kúsky a popresýpajte cukrom. Môžete ich nechať odstáť minimálne pol hodinu, ale nemusíte. Dajte variť na približne pol hodinu. Následne rozmixujte tyčovým mixérom. Varte ďalšiu pol hodinu a pred koncom pridajte na každé kilo marhúľ pol lyžičky kyseliny citrónovej. Počas varenia odoberajte prípadnú penu. Zoberte si väčšiu a hlbšiu panvicu, nalejte do nej približne 5 naberačiek a varte do zhustnutia. Trvá to približne 15 minút. Skúšku tuhosti urobíte tak, že si tanierik vložíte do chladničky, nalejete na neho trochu džemu a v závislosti od tuhosti varíte ďalej, alebo ak to už nie je potrebné, plníte poháriky. Tie si najskôr umyte, uložte na plech a vložte do rozohriatej rúry na 150°C približne na 10 minút a nechajte vychladnúť. Takisto si umyte viečka. Ideálne sú viečka typu „twist“ a k nim prislúchajúce poháre. Po naplnení ihneď poháre uzavrite a otočte ich dnom hore na 15 minút. Ďzem už nie je potrebné sterilizovať.
Pridajte komentár ako prvý.