Množstvo jahôd, ktoré budete potrebovať, závisí iba od vás. Pomer jahôd a cukru je vždy 2:1. To znamená, že ak budete robiť džem napríklad z 2 kg jahôd, použite 1 kg kryštálového cukru.
Jahody očistite, odrežte stopkovú časť a dajte variť spolu s cukrom. Približne po pol hodine rozmixujte tyčovým mixérom. Varte ďalšiu pol hodinu a pred koncom pridajte na každé kilo jahôd 1 lyžičku kyseliny citrónovej. Počas varenia odoberajte prípadnú penu. Zoberte si väčšiu a hlbšiu panvicu, nalejte do nej 5 naberačiek a varte do zhustnutia. Trvá to približne 15 minút. Skúšku tuhosti urobíte tak, že si tanierik vložíte do chladničky, nalejete na neho trochu džemu a v závislosti od tuhosti varíte ďalej, alebo ak to už nie je potrebné, plníte poháriky. Tie si najskôr umyte, uložte na plech a vložte do rozohriatej rúry na 150°C približne na 10 minút. Takisto si umyte viečka. Ideálne sú viečka typu „twist“ a k nim prislúchajúce poháre. Po naplnení ihneď poháre uzavrite a otočte ich dnom hore na 15 minút. Ďzem už nie je potrebné sterilizovať.
Pridajte komentár ako prvý.