„Táto torta je jeden raj“…. Takto nejako zvolala istá šľachtičná, keď ochutnala tento dezert a tak mu dala aj jeho názov. Vyrobil ho cukrár Enrico Vigoni v roku 1800 v Pavii. Koláč sa stal symbolom tohto mesta a klasikou talianskeho cukrárstva.
Na jeho prípravu budete potrebovať:
170 g masla, 170 g práškového cukru, 40 g kryštálového cukru, 2,5 g soli, 70 g maizeny, 5 g prášku do pečiva, 100 g hladkej múky typu 00, semienka z vanilkového struku /ja som nahradila 1 vanilkovým cukrom. Alebo skúste pridať 1 lyžičku vanilkovej arómy/, 80 g žĺtkov /približne 4 žĺtka/, 100 g celých vajíčok /približne 2 vajíčka/, nastrúhaná kôra z 1 citróna a 1 pomaranča. Dôležité je, aby všetky suroviny boli izbovej teploty.
Najskôr si preosejte múku, maizenu a prášok do pečiva. Premiešajte.
Práškový cukor, maslo, citrónovú a pomarančovú kôru a vanilku vyšľahajte, pridajte žĺtka a potom aj soľ.
Vajíčka a kryštálový cukor šľahajte asi 10 minút.
Všetky suroviny nakoniec opatrne zmiešajte stierkou. Už nešľahajte.
Formu na pečenie o priemere 23 cm vyložte papierom na pečenie, vylejte cesto a vložte do rozohriatej rúry na 170 °C. Ak by koláč „horel“, prikryte ho od polovice pečenia alobalom a tak dopečte. Po vychladnutí stačí posypať práškovým cukrom, ale je možné použiť aj krém a koláč bude ešte lepší /najskôr ale v tomto prípade jemne zrežte vrch koláča/. Ja som vyšľahala 40 % šľahačku s lyžicou práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom a pridala som mascarpone /dlho nešľahajte, iba pár sekúnd. Inak krém prešľaháte/.
Pridajte komentár ako prvý.