Crostata je typický taliansky dezert, ktorého základom je pasta frolla, džem, alebo krém a čerstvé ovocie. Stretnúť sa ale môžete aj s crostatou, do ktorej je použitá ricotta, nutella, alebo čokoládový krém. Je pravdepodobné, že podobný jednoduchý dezert na báze pasty frolla, bol známy už v Benátkach po roku 1000, kedy sa začal používať cukor dovezený z Blízkeho východu. Prvý recept bol zaznamenaný v 14. storočí v rukopise „Le Viandier“.
Na prípravu crostaty budete potrebovať:
500 g hladkej múky typu 00, 200 g práškového cukru, 250 g studeného masla, 2 vajcia, štipku soli, lyžičku prášku do pečiva, nastrúhanú kôru z 1 citrónu. Všetky prísady spracujte a cesto vložte aspoň na pol hodinu do chladničky.
Formu na koláč s priemerom 26 cm vymastite maslom. 2/3 cesta vyvaľkajte a vložte do formy tak, aby boli prekryté aj boky formy. Ak sú boky formy príliš vysoké, stačí cesto orezať približne do polovice výšky formy. Cesto popichajte vidličkou. Nahrubo potrite marhuľovým džemom. Môžete použiť ale aj iný džem. Napríklad malinový alebo jahodový. Zvyšné cesto znovu rozvaľkajte a radielkom nakrájajte pásiky asi 1 cm široké a mriežkovito ukladajte na džem. Cesto potrite mliekom. Dajte piecť na 170 °C. Ak by Vám nejaké cesto zostalo, môžete upiecť aj mini crostaty vo formičkách na tartaletky. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom. Crostatu je najlepšie nechať odležať do druhého dňa.
Pridajte komentár ako prvý.