Ciambellone je jedným z najtypickejších domácich múčnikov talianskej tradície. Má klasický okrúhly tvar s otvorom v strede koláča. Podľa vidieckej tradície tento múčnik nemohol na stole chýbať pri všetkých príležitostiach, keď sa spolu stretla celá rodina – na oslavách krstín, svadieb, narodenín, alebo len tak v nedeľu. Môžete sa stretnúť aj s Ciambellone, ktorý je plnený krémom alebo Nutellou.
Najskôr si vyšľahajte 4 bielka so štipkou soli, do ktorých postupne pridávate 125 g kryštálového cukru.
Osobitne si vyšľahajte 4 žĺtky spolu so 125 g kryštálového cukru do peny, pridajte 300 g preosiatej hladkej múky typu 00, pol prášku do pečiva, 150 g slnečnicového oleja, 120 g mlieka, lyžičku vanilkovej arómy a nastrúhanú kôru z 2 citrónov. Posledné prísady si môžete aj obmeniť za nastrúhanú kôru z pomaranča a vanilkovú arómu zameniť za semienka z vanilkového struku. Nakoniec postupne zapracujte vyšľahané bielky.
Vylejete do formy vymastenej maslom a vysypanej polohrubou múkou. Vložte do dobre vyhriatej rúry na 210 °C. Pri tejto teplote pečte koláč 5 minút, potom teplotu znížte na 170 °C a pečte ešte približne 25 minút. Ak by Vám koláč „horel“, prikryte ho počas pečenia alobalom. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Pridajte komentár ako prvý.