Panna cotta /varená smotana/ je veľmi dobre známy dezert aj u nás. História pôvodu nie je presne známa. Niekde sa uvádza, že tento dezert pochádza z regiónu Piemonte, no skôr je asi typický pre celú oblasť severného Talianska, odkiaľ sa rozšíril do celej krajiny.
Na jej prípravu budete potrebovať: 500 ml šľahačkovej smotany /ja používam smotanu Kunín 40 %/, 80 g kryštálového cukru, vanilkový struk a 8 g plátkovej želatiny /5 plátkov/.
Smotanu prevaríte spolu s cukrom, odstavíte z ohňa, pridáte semienka z vanilkového struku a aj samotný struk. Po asi 10 minútach struk vyberiete. Medzitým si pripravte želatinu. Plátky želatiny namočte do 5 lyžíc studenej vody, nechajte napučať 10 minút. Želatinu vyžmýkajte a metličkou vmiešajte do smotany. Nalejte do misiek, nechajte vychladnúť a vložte na noc do chladničky.
Pannu cottu môžete konzumovať priamo z misiek, alebo ju vyklopíte na tanierik /formičku ponoríte na pár sekúnd do horúcej vody, aby sa Panna cotta uvoľnila a následne vyklopíte/ a podávate s jahodovým pyré, ktoré si pripravíte tak, že asi 300 g mrazených jahôd podusíte s 3 až 4 lyžicami kryštálového cukru a 2 lyžicami vody. Následne premixujete a znovu dáte dusiť, aby Vám pyré mierne zhustlo. Môžete ozdobiť mätou.
Pridajte komentár ako prvý.