Keď sme ako deti chodili k našej prababke do nádherného kraja Dolných Orešian, jedna z mála vecí, ktoré si pamätám, sú prababkine zázvorníky. Žiaľ, recept, podľa ktorého zázvorníky robila ona, nemám, ale rovnako dobré sú aj tieto.
Budete potrebovať:
200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky typu 00, 300 g práškového cukru, 10 g mletého zázvoru, pol lyžičky prášku do pečiva, pol lyžičky sódy bikarbóny, 2 lyžice oleja, 3 vajcia. Ak by ste mali cesto príliš poddajné, prisypte do neho trochu hladkej múky.
Vymiešate si všetky suroviny okrem múky. Následne pridajte múku a vypracujete cesto. Dosku si poprášte práškovým cukrom a vyvaľkajte približne na hrúbku 0,5 cm. Plech jemne vymastite masťou. Vykrajujte zázvorníky, ktoré je potrebné klásť na plech obrátene. A teraz je dôležité sušenie. Plechy si uložte na suché miesto, kde zázvorníky necháte sušiť minimálne 16 hodín. Môžete aj dva dni. Pečte vo vyhriatej rúre na 160 °C. Zázvorníky sú po upečení tvrdé. Keď chcem, aby zmäkli, vytiahnem ich z dózy tri dni pred konzumáciou. Teda postačí, ak ich necháte vonku pri izbovej teplote a zázvorníky zmäknú.
Pridajte komentár ako prvý.